Spożywaj żywność bezpiecznie

Jakość spożywanych pokarmów (ich świeżość, skład czy ewentualne zanieczyszczenie) znacząco wpływa na zdrowie ludzkości. Żywność, zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy i pasożyty lub niebezpieczne chemiczne substancje, może być przyczyną wielu chorób, począwszy od biegunki aż do nowotworów. Według statystyk, skutki spożycia niebezpiecznych produktów żywnościowych są przyczyną śmierci 2 milionów ludzi rocznie, w tym również wielu dzieci.

Stale pojawiają się coraz to nowe zagrożenia bezpieczeństwa żywności. Zmiany w jej produkcji, dystrybucji i konsumpcji, zmiany środowiskowe, nowe pojawiające się patogeny, oporne na środki przeciwdrobnoustrojowe – wszystko to stanowi wyzwanie dla krajowych systemów bezpieczeństwa żywności. Większa mobilność ludzi i rozwój handlu dodatkowo zwiększają prawdopodobieństwo międzynarodowego rozprzestrzeniania się zagrożenia.

.

WHO opracowała 5 kluczy do bezpiecznej żywności, czyli zestaw praktycznych zaleceń dotyczących przygotowywania i przechowywania żywności:

  • Klucz 1: Utrzymuj czystość
  • Klucz 2: Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
  • Klucz 3: Gotuj dokładnie
  • Klucz 4: Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
  • Klucz 5: Używaj bezpiecznej wody i żywności

Źródło: www.who.int